Spelrum
Giraffen16
Krokodilen0
Elefanten0
Musen
Böjningslistan
0
Grisen
Böjningslistan
20
Inloggade36
Mobilspel
Pågående21 687

Forumkategorier

Användare Inlägg  
Pekkis2007-01-05 13:18
Antal inlägg: 1173

Tomatsås på färska tomater
Har jag bestämt mig för att jag skall göra i dag. Problemet är att jag inte har, eller hittar, något recept.

Några förslag? Några enkla förslag, menar jag såklart =)
 
myran_64 - Ej medlem längre2007-01-05 13:25
Antal inlägg: 3157

mixa ihop "rensade" tomater och då gärna plommontomater med mera smak, med valfria kryddor (salt, peppar, timjan, basilika, oregano osv.. koka ihop med en buljongtärning (el fond)..
 
IMO 1punkt2 - Ej medlem längre2007-01-05 13:28
Antal inlägg: 1033

2 msk solrosolja
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
2 jalapeño
1 handfull färsk koriander
6 tomater
salt

Finhacka rödlöken och jalapeno-chilin. Tärna tomaterna. Hacka koriandern och krossa vitlöksklyftan. Hetta upp oljan i en liten gryta och stek löken och vitlöken tills de börjar mjukna. Rör ned chilin och koriandern och stek ytterligare några sekunder. Tillsätt de hackade tomaterna och sjud tills alla ingredienser är genomkokta och mjuka. Smaka av med salt.

Salsan kan förvaras i kylskåpet i upp till två veckor.
 
Pekkis2007-01-05 13:31
Antal inlägg: 1173

"Rensade" tomater? SKall man inte ha själva innehållet, de goda kornen och det?

Skall man blanda tomatsörjan med matlagngrädde eller med kräm fräsh? Eller med vatten? För själva "sörjan" blir väl inte en sås i sig?

IMOs recept var lite avancerat. Jalapeno? Koriander? Jag känner till lök, salt och peppar ungefär =)
 
myran_64 - Ej medlem längre2007-01-05 13:34
Antal inlägg: 3157

om man kokar ihop den lite så blir den mera "såsig" Och naturligtvis hade jag glömt lök, efter egen smak, i min sås..
Men visst kan man röra ner en burk Cr Fraishe, helst med tomat/basilika så blir det godare.. Min är ju tänkt att vara lite "snål och billig" =)
 
myran_64 - Ej medlem längre2007-01-05 13:35
Antal inlägg: 3157

och innehållet i tomaterna gör man som man vill med, det blir lite beskare smak med kärnorna kvar..
 
Pekkis2007-01-05 13:42
Antal inlägg: 1173

Okidoki. Danke shön. Då promenerar jag iväg till Willys... fast sannolikheten att deras sortiment innehåller plommontomater känns inte så stor =)
 
myran_64 - Ej medlem längre2007-01-05 13:47
Antal inlägg: 3157

jorå, här finns det på Willys!!
 
kartoffel2007-01-05 14:06
Antal inlägg: 456

6 tomater
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
2 stjälkar selleri
5 blad färs basilika
1 krm spiskummin
Salt och Svartpeppar

Tärna tomaterna, finhacka löken,vitlök och selleri.
Fräs lök, vitlök och selleri i olivolja och med spiskumminen.
Tillsätt salt och svartpeppar efter tycke och smak.
Tillsätt tomaterna låt puttra tills det blir ordentligt såsigt (ca 15-20 minuter).
Finstrimmla Basilikan och rör ner den efter att du dragit såsen av plattan.
Serveras varm med lite knaperstekt bacon och pasta eller som kall dipsås.
 
På TV idag - Ej medlem längre2007-01-05 14:08
Antal inlägg: 28

har du sett goodfellas så förstår du att koktiden bör ligga någonstans runt 12 timmar va
 
bosie2007-01-05 16:23
Antal inlägg: 118


En riktigt italiensk variant.

Hacka vitlök, sardeller, chili och rikligt med svarta och gröna oliver och fräs de i ordentligt med olivolja. Häll på någon deciliter vit vin och låt de koka bort helt. Ha på skalade (och om man orkar urkärnade tomater). Att skala tomater är enkelt, lägg dem bara i kokande vatten nån minut så lossnar skalet). Använd gärna en press för att pressa ur vätskan ur tomaterna och koka ihop. Tillsätt lite salt och någon tesked socker (lyfter fram tomaterna smak). Om alternativet är smaklösa bleka tomater från nån stormarknad, ta hellre en god tomatkonserv (finns körsbärstomater som är helt ok på burk). Men ju godare och smakrikare tomater du har, ju godare blir såsen.
 
Pekkis2007-01-05 16:53
Antal inlägg: 1173

Nu har koriander kommit upp i två av recepten.
Är det en krydda som passar speciellt bra till tomat eller?
 
OneW2007-01-05 16:54
Antal inlägg: 1207

jag brukar göra tomatconcasse med tomater, basilika, vitlök, vitvinsvinäger, socker, olivolja, puttra ihop en 30 minuter. Eller Bruchetta.. Mums!
 
HumbleBug2007-01-05 18:10
Antal inlägg: 1836

Skulle aldrig ha koriander i en tomatsås. Thats just too weird! Det är en asiatisk krydda till asiatisk mat. Skulle hellre välja basilika eller persilja.
. . . eller båda två.
 
gubbi2007-01-05 20:04
Antal inlägg: 2638

Koriander skulle jag personligen inte ha i någon mat överhuvudtaget... :) Basilika och tomat är däremot strålande ihop!
 
Elmis2007-01-05 21:14
Antal inlägg: 2916

Koriander smakar tvål men jag har på senare tid uppskattat "tvål" i mat...dumheter men vafan, jag kan inte styra allt...
 
IMO 1punkt2 - Ej medlem längre2007-01-05 22:38
Antal inlägg: 1033

Sen är ju fördelen den att om man använder "tvål" i matlagningen går det det lättare att diska efteråt, inte sant?

Koriander = Vardagslux
 
MissTuss2007-01-06 14:27
Antal inlägg: 149

2 port.

2 stora tomater (hackade)
1 dl passerade tomater
2 msk chilisås
1 vitlöksklyfta (pressad)
1 buljongtärning (kött- eller grönsaksbuljong) (smulas)
olivolja
flingsalt. nymald svartpeppar
pizzakrydda

Fräs vitlök och buljongtärning i lite olivolja, lägg i tomaterna och fräs så det bli såsigt. Tillsätt resten av ingredienserna (utom pizzakryddan) och låt puttra ca. 5 min. Tillsätt pizzakryddan.
Servera med knaprigt bacon och en klick pesto.
 
smeknamn2007-01-06 16:42
Antal inlägg: 79

Åt en tomatsoppa i Kina som var smaksatt med mynta eller något liknande. Hur som helst tog mintsmaken fram tomatsmaken på ett trevligt sätt.
 
Zizzi2007-01-06 16:53
Antal inlägg: 866

Jag tillagade en köttgryta idag och tänkte vara djärv och blanda i körsbärstomater på burk.
Kan tala om att det INTE var lyckat.
Kan det bero på att jag inte alls gillar tomater, tro? ;-)
Men jag trodde att köttsmaken skulle trolla bort tomatsmaken, men icke!
 
Visar sida: 1 2
Inloggning
Logga in
Betapet är gratis!
Vill du bli medlem?