Spelrum
Giraffen | 31 |
Krokodilen | 0 |
Elefanten | 0 |
Musen Böjningslistan | 0 |
Grisen Böjningslistan | 19 |
Inloggade | 50 |
Mobilspel
Pågående | 19 323 |
Forumkategorier
Användare | Inlägg | |
---|---|---|
Sote | 2008-08-15 21:10 | |
![]() | svampfråga Undrar om någon vet hur man bäst förvarar stolt fjällskivling? Jag har ett helt gäng i trädgåreden men har förut aldrig plockat den svampen,har hållt mig till kantareller bara. Men den är ju jättegod så nu vill jag antingen torka eller frysa men vilket är bäst? Någon som vet? Och gärna tips på hur jag ska göra då. | |
Missix74 | 2008-08-15 21:18 | |
![]() | Du kan förvälla den och frysa den. | |
Nunnelunan | 2008-08-15 21:18 | |
![]() | Exakt! | |
Missix74 | 2008-08-15 21:19 | |
![]() | Ska du torka den så måste du dela den i mindre bitar och lägga den på smörpapper. De får inte ligga på varandra utan spridas ut. orka i ugn under natten på ca 70-80 greder, max 100 grader. Den ska torkas långsamt, det är viktigt för att inte smaken ska gå ur. | |
dorza | 2008-08-15 21:22 | |
![]() | En av de godaste svamparna, lycka till! | |
grönöga - Ej medlem längre | 2008-08-15 21:24 | |
![]() | När du förväller den är det dock att rekommendera att du fryser in den tillsammans med vätskan, dvs: låt vätskan täcka svampen, det bästa är att frysa in i en liten burk, inte plastpåse. När du sedan vill tillaga svampen så läger du både svamp och tinad vätska i en panna och låter vätskan puttra/ånga bort. Därefter tillsätter du lite smör och steker svampen "som vanligt" + tillsätter eventuella kryddor så som salt och peppar. | |
grönöga - Ej medlem längre | 2008-08-15 21:29 | |
![]() | För att bäst behålla smaken på svamp så skall den torkas i rumstemperatur. Jag brukar trä dem på tråd och låta dem hänga. Självklart bör större svampar delas. | |
Sote | 2008-08-15 21:38 | |
![]() | Tack för tipsen. Jag brukar plocka massor med tratt och vanliga katareller och förväller och fryser in men dom är ju liksom blöta i sig och den här är ju liksom torr. Men ska prova att torka den , det verkar bäst för den är som så torr så den känns inte som att det blir bra om jag förväller den. Får se imorgon när jag har plockat hur det blir. | |
krysopras | 2008-08-15 21:50 | |
![]() | All svamp skall torkas så fort det bara går för att inte ruttna. Dock inte i högre temp än typ 35-40 grader eftersom den då vätskar ur sig. Stolt fjällskivling är mkt bra att torka, skär den i apelsinklyftor och lägg på t ex smörpapper. Fötterna är mkt träiga men kan med fördel torkas o malas till svampmjöl som sedan kan användas i såser eller köttfärsrätter t ex. | |
imw | 2008-08-15 23:09 | |
![]() | Om den är fräsch: ät den rå innan den fäller ut hatten! Absolut godast tycker jag, men en del svampböcker anger att den kan vara giftig i rått tillstånd!? Är du helt säker på att det är STOLT fjällskivling? Rodnande och andra varianter av fjällskivling växer oftare i "gäng" än den stolta, enligt mina erfarenheter. | |
pianist1 | 2008-08-15 23:12 | |
![]() | vilken typ av trädgård har du eftersom det växer ätlig svamp i den? | |
Basta - Ej medlem längre | 2008-08-16 00:19 | |
![]() | Varför inte äta den nu? All mat förlorar i smak om man konserverar den på något sätt. | |
Sote | 2008-08-16 13:07 | |
![]() | Har en helt vanlig radhusträdgård som vetter mot en allmänning och lekpark och det är där i skogskanten som dom växer. Det är den stolta skivlingen för den har mönster på foten. Den rodnande är ju slät på foten. Jag fick ihop ca 30 st ,dom flesta stora, på typ fem minuter så det är för många att äta direkt. Därför måste jag torka eller frysa men jag ska prova båda delarna så får vi se vad som blir bäst. | |
Wilsson - Ej medlem längre | 2008-08-16 13:12 | |
![]() | stolt fjällskivling, är det det riktiga namnet på "Magic Mushroms"? Någon som vet? Tyckte jag såg nån skriva det tidigare nämligen... men jag vet inte som sagt.. | |