Spelrum
Giraffen | 1 |
Krokodilen | 1 |
Elefanten | 1 |
Musen Böjningslistan | 0 |
Grisen Böjningslistan | 1 |
Inloggade | 4 |
Mobilspel
Pågående | 20 512 |
Forumkategorier
Användare | Inlägg | |
---|---|---|
mackz_ | 2009-02-20 14:12 | |
![]() | förvälla svamp? ja, hur förväller man svamp? karljohan i det här fallet, om det nu har nån betydelse | |
Dalkullan | 2009-02-20 14:15 | |
![]() | ja det har betydelse... skär karl johan i bitar och lägg i lite vatten från början...ska du äta den direkt kan du salta lite och låta vattnet koka bort innan du tillreder den ska du frysa in karljohan föreslår jag att du sparar lite av vattnet...och då är det inte nödvändigt att salta direkt | |
Dalkullan | 2009-02-20 14:16 | |
![]() | karl johan mitt i vintern förresten? | |
Risotto - Ej medlem längre | 2009-02-20 14:16 | |
![]() | Skär din svamp i mindre bitar och lägg den i en kastrull, tillsätt lite extra vatten och koka upp och sjud ett lite kort tag. Dela upp i portionsmängd och frys in. Om du skivar svampen tunt så kan du torka den vilket jag tycker är att föredra, då kan du krossa den till ett fint pulver och smaksätta såser med t.ex. Du behöver inte förvälla Karl-Johan för att få bort några giftiga ämnen i den, bara så att du vet. | |
Dalkullan | 2009-02-20 14:17 | |
![]() | haha risotto...jag hann först ;-) ursäkta särskrivningen på karljohan =) | |
mackz_ | 2009-02-20 14:20 | |
![]() | ja jag hittade nåt recept till en reduktion där man skulle ha förvälld karljohan, thats why =) men okej, hur mkt är "lite vatten" då? | |
Dalkullan | 2009-02-20 14:25 | |
![]() | bara så att den inte fastnar i kastullen...det kommer nämligen att bli en massa vatten av svampen när du förväller den sen... | |
Dalkullan | 2009-02-20 14:26 | |
![]() | men var ska du få tag på färsk karljohan? köper du fryst är den redan förvälld och då behöver du bara tillaga den... | |
Risotto - Ej medlem längre | 2009-02-20 14:26 | |
![]() | Jag fick i alla fall en bekräftelse på att jag också kan :) | |
Dalkullan | 2009-02-20 14:27 | |
![]() | Klart du kan....är inte du en skogsmulle? ;-) | |
mackz_ | 2009-02-20 14:27 | |
![]() | så långt har jag inte tänkt, jag bara undrade hur man förväller =) | |
Risotto - Ej medlem längre | 2009-02-20 14:34 | |
![]() | Jo jag gillar skogen men jag brukar torka min svamp egentligen. | |
mackz_ | 2009-02-20 14:38 | |
![]() | i ugnen eller i frukttork? | |
Caligatia | 2009-02-20 14:44 | |
![]() | Risotto; nu är det här andrahandsinformation, men mamma fick iaf lära sig på sin svampkurs att det inte går att förvälla bort gifter ur svamp helt, och att de flesta dessutom har gifter som stannar i kroppen. Därför rekommenderade hon att man helt avhåller sig från att äta giftig svamp, eller åtminstone minimerar sitt intag. Framförallt som det finns så många goda, helt ogiftiga svampar. :) | |
Dalkullan | 2009-02-20 15:03 | |
![]() | jag torkar mina trattisar på ett myggfönster... =D | |
krutmarie | 2009-02-20 15:17 | |
![]() | Såg en kock i ett program som sa att man kunde frysa in KarlJohan i stora bitar direkt och när man sen skulle använda dem så kokade man upp vatten och så skulle de koka hårt i 5 minuter och bli praktiskt taget som nyplockade. Har inte testat själv för jag hade redan torkat mina när programmet gick. | |
Risotto - Ej medlem längre | 2009-02-20 15:18 | |
![]() | Caligatia, det där är något jag håller med om, vet inte om jag skulle våga äta murklor trots att man lakar ut giften ur dem samt att alla murklor inte är giftiga. mackz_, vanliga kantareller brer jag ut på tidningspapper och torkar i rumstemperatur, soppar som t.ex. Karl-Johan är lite mer traditionellt "svampig" och ruttnat lätt så den måste skäras i tunna skivor som jag sedan trär upp på en tråd och låter hänga i rumsteperatur. | |
brava | 2009-02-20 15:38 | |
![]() | Karljohan kan va bra att torka snabbt för det finns alltid en risk att det finns insektsägg som kläcks när de kommer in i värmen. Jag torkar alltid karjohan och andra soppar i min torkapparat. Trattisar och svart trumpetsvamp brukar jag trä upp på tråd och sen hänga dem i taket, väldigt hemtrevligt. Länk till min dotter där man kan se hur det tar sig ut. celina.blogg.se/2008...ga -bo.html | |
krutmarie | 2009-02-20 15:40 | |
![]() | Risotto, det låter smart, men jobbigt att trä upp skivorna på en tråd. Gör du så oberoende på hur mycket det är? Trattisar torkar jag på handdukar med tidningspapper under. När jag sen ska använda så kör jag dom i en kvarn för persilja så blir det bara ett grovt mjöl som man kan ha i allt. Gula kantareller brukar jag förvälla i vatten och frysa in, men det beror väl på att jag aldrig hittar så många som jag önskar mig. ;) | |
krysopras | 2009-02-20 15:41 | |
![]() | Det är stenmurklor som är giftiga, dem bör man inte ens torka i ett rum där man vistas: Man kan bli förgiftad av ångorna! Bra info om murklor finns på Livsmedelsverkets hemsida. F ö rekommenderar jag varmt forumet på www.svampguiden.com, där får man snabba svar. | |