Spelrum
Giraffen20
Krokodilen0
Elefanten0
Musen
Böjningslistan
0
Grisen
Böjningslistan
10
Inloggade30
Mobilspel
Pågående19 344

Forumkategorier

Användare Inlägg  
Tess 082010-08-07 16:41
Antal inlägg: 18003

Sylta och safta
Nu är säsongen här när det är dags att börja sylta och safta. Plocka bär och frukt för att frysa in eller bereda på allehanda sätt.

Själv plockade jag och systern 8 kilo jordgubbar i veckan. Av detta gjorde jag tre sorters marmelad (+ lime, + rabarber och + vanilj) och hon kokade sylt och saft.

Jag tänkte att denna tråd kan innehålla recept och tips om syltning, saftning osv.
Frågor angående ämnet eller recept är också ok :)
 
Tess 082010-08-07 16:42
Antal inlägg: 18003

Nu har vi fått blodad tand och jag ska fortsätta med några andra marmelader. Men vilka? Har du tips?
Har du några tips om smakkombinationer?

Vi letar också mindre glasburkar med lock. Någon som har tips?
 
Hoodman - Ej medlem längre2010-08-07 16:43
Antal inlägg: 2826

Jordgubb-fläder?
 
Tess 082010-08-07 16:46
Antal inlägg: 18003

Hmmm.. det lät gott :)
Funderar på björnbär... eller kanske hjortron. Fast inte tillsammans :)
 
Grådask - Ej medlem längre2010-08-07 16:56
Antal inlägg: 155

Hjortronsäsongen är förbi denna gång
 
Grådask - Ej medlem längre2010-08-07 16:58
Antal inlägg: 155

IKEA har rätt så goda marmelader, tex apelsin-fläder. Deras lingonsylt är också helt ok. En del av deras grejor är dessutom ekologiska och inte så dyra heller.
 
mrperfect2010-08-07 17:07
Antal inlägg: 11437

Jag gjorde svartvinbärspaj en gång då jag fick bär över, det var gott å annorlunda
 
blue_moon2010-08-07 17:13
Antal inlägg: 9713

Plommon-apelsin-kiwimarme lad har jag komponerat själv och gjort i många år med gott resultat. Den är tilltalande för ögat också med sina höstfärger och svarta prickar. :)

600 gram plommon
600 gram apelsiner med fina skal
400 gram kiwi
1 påse gul Melatin (pektin)
1100 gram socker

Jag ska ta rosenkvitten i stället för melatin nästa gång jag gör marmelad. Något mer pektinrikt finns nog inte.
 
blue_moon2010-08-07 17:30
Antal inlägg: 9713

Mindre glasburkar med lock?
Sillburkar är bra om man kan få bort lukten från locket.
Annars är Önos gurkburkar med vid hals bra till marmelad.
 
Lill-IT2010-08-07 17:36
Antal inlägg: 31561

Ikea har käcka sylt och marmeladburkar i olika storlekar:
www.ikea.com/se/sv/c...s/ 40065867
Går att använda år efter år.
Ett tips annars är att spara bra glasburkar och diska ur dem.
 
witchgame2010-08-07 17:37
Antal inlägg: 1826

Det brukar finnas justa burkar att köpa på ÖB eller Rusta som är överkomliga i pris, annars föreslår jag att kolla in alla loppisar.
Och som tidigare nämnt spara glasburkar från andra sylt eller marmelad- tillverkare. Det går ju faktiskt att frysa in också i portioner och ta fram vid behov. Jag gillar att koka äppelkompotter med kanelsmak och konservera, gott till gröt eller efterrätter och pannkaka.
 
Lill-IT2010-08-07 17:39
Antal inlägg: 31561

Lägger man äppelklyftor på en liten bricka i frysen tills de frusit in.. så kan man lägga dem i en påse eller strörre bytta sen. Styckfrysta klyftor är perfekta att baka äppelpaj på hela vintern.
 
sisselej2010-08-07 17:44
Antal inlägg: 49

Kvittenmarmelad är också jättegott. Har man inga egna kvittenbuskar, brukar det finnas planteringar i rabatter på stan som man kan rensa på kvittenfrukter. Jag brukar blanda i lite äppelbitar också, på så sätt blir smaken lite mildare.
 
Minta2010-08-07 17:52
Antal inlägg: 20042

Jag har gjort romtopf av jordgubbar, körsbär och rom och socker.
 
witchgame2010-08-07 18:16
Antal inlägg: 1826

vad kan man göra för kul med nypon, som inte är för krångligt ? Kan man använda alla nyponsorter ? Bästa tid att skörda ? någon snäll som vill dela med sig av sin kunskap ? =D
 
Tess 082010-08-07 18:33
Antal inlägg: 18003

Lil-IT och andra- Vi köpte burkar på ÖoB, men de minsta var på 0.25 l och vi skulle vilja ha mindre burkar. Typ 1.25-1.5 dl...
Har hittat på nätet, men de svarar inte på mejl.

Jag skulle också vilja ha lika burkar. Det är snyggt om man bjuder på tex te och scones och har ett par marmelader till :) men det snyggaste är ju om burkarna är lika, men marmeladen "olik" :)
 
yogamama - Ej medlem längre2010-08-07 18:40
Antal inlägg: 4752

den godaste marmelad jag nånsin smakat köpte jag på en julmarknad förra året, det var en choklad/hallonmarmelad, jag kanske ska försöka göra den själv..
 
yogamama - Ej medlem längre2010-08-07 18:44
Antal inlägg: 4752

åhlens har förresten söta syltburkar i två storleka, fina med etiketter på, bara att fylla på och skriva vad det är för smarrigt innehåll
www.ahlens.se/heminr...in dex.html
 
morsans syrr2010-08-07 18:50
Antal inlägg: 2311

Va alla e duktiga här!!!

Mamma gjorde rabarbermarmelad, o den va supersmarrig!
 
Bamsefar - Spelvärd/Forumvärd2010-08-07 19:32
Antal inlägg: 4814

Jag har 1,3 kg blåbär i frysen från förra året. Funderar på att mosa och glassa, fast det verkar aldrig bli av. :) Annars går de att äta råa till vaniljglass eller i bästa fall kan de bli sylt.

Man får kanske se upp med kärl så de inte blir blåa, plast kanske är olämpligt, förutom för färdig glass?
 
Visar sida: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Inloggning
Logga in
Betapet är gratis!
Vill du bli medlem?