Spelrum
Giraffen43
Krokodilen1
Elefanten4
Musen
Böjningslistan
0
Grisen
Böjningslistan
34
Inloggade82
Mobilspel
Pågående19 257

Forumkategorier

Användare Inlägg  
Gunilla _2011-07-21 21:35
Antal inlägg: 4425

Vin i mat/sås
Alltså, jag är helkass på vin... Ska laga till en rätt på lördag som det ska vara vin i - både i själva maträtten och i såsen till. Spelar det någon större roll vilket rödtjut man häller i? Med fatkaraktär, guläpplig stil eller spännande? Dofta rökigt, lite bränt gummi eller eldigt? (Hehe, att beskriva vin är rena ordorgien.)

Jag har en flaska Appassimento som jag antar kan vara hyfsat till. Funkar det även _i_ käket?
 
Sigrids mor2011-07-21 21:37
Antal inlägg: 858

Ta vilket rödtjut du vill - om det står rött vin i receptet. Det finns speciellt matlagningsvin att köpa - men har du hemma så ta det!
 
mrperfect2011-07-21 21:38
Antal inlägg: 11437

Man kan ta vad som helst, det finns matlagningsvin att köpa i vanliga affärer, låg sprithalt på dem. Portvin kan vara ett alternativ ibland.
 
EbbaGreen2011-07-21 22:58
Antal inlägg: 1986

Beror väl lite på vilka karaktärer som som skall prägla din middag? Vad är det du lagar? Vill du frambringa sötma, strävhet, syrlighet eller bara en djupare (fond)smak?
 
EbbaGreen2011-07-21 22:59
Antal inlägg: 1986

Men som de andra säger, det går ta vilket rödvin som helst, för att få fram den karaktäristiska vinsmaken, bara finsmakare som bryr sig om resten :P (Och de är knappt urskiljbara iaf)
 
Gunilla _2011-07-21 23:04
Antal inlägg: 4425

EbbaGreen - franska färsbiffar. Och de ska bara smaka gott hade jag tänkt, varken sött, strävt eller syrligt :p

Nåväl, jag kör på den flarra jag har, det verkar visst inte ha nån större betydelse..?

Tack för hjälpen, tråden kan raderas.
 
Michen1 - Ej medlem längre2011-07-21 23:07
Antal inlägg: 20

Finns en regel(min egen får jag väl tillägga), kan du inte dricka vinet som det är så ska du inte heller ha det i maten(dvs matlagningsvinet från affären går bort direkt).
Har du en flaska mungott vin hemma så fungerar det troligen ypperligt väl även till matlagningen. :)

 
EbbaGreen2011-07-21 23:10
Antal inlägg: 1986

Ska biffarna vara franska kan ju vinet vara likaså... ;)
 
Tvålis - Ej medlem längre2011-07-21 23:13
Antal inlägg: 4429

Dåligt vin smakar illa även i matlagning. Det är ju inte så att bara för att du värmer på ett vin så blir det automatiskt gott. Till franska färsbiffar så tror jag att ett vin med ett vin från den trakten hade passat.

Tryggheten är att det finns inga odugliga viner (nästan) i systembolagets utbud. Dessutom så har dom jätteduktiga säljare där som faktiskt inte drivs utav att du tar det dyraste vinet.

Att använda ett appissimento är snudd på helgerån. Det är för bra att använda till matlagning. Finns det ingen som kan njuta av ett glas av det till maten?
 
Gunilla _2011-07-21 23:21
Antal inlägg: 4425

Ääh, tänkte inte på det och mitt vin som är italienskt...

Tvålis - jodå det ska drickas också. (Det är alltså bra? Härligt att höra! Fick ett infall och beställde två flaskor efter att ha sett en annons på facebook :))
 
reallynx2011-07-21 23:34
Antal inlägg: 534

Och ta inte så mycket som det står i receptet, börja försiktigt och häll i mer efter smak annars kan vinet ta över för mycket.
Jag kan citera en känd kock: Tycker du vinet är gott att dricka så kan du ha det i såsen.
 
Mindymoo2011-07-21 23:36
Antal inlägg: 1743

Jag har alltid hemma ett par småflaskor billigt vitt vin till matlagning, och billigt vad-som-helst-rött.
Inte sjutton skulle jag hälla dyra viner i maten!
(Men testa Marsala - starkvin som är perfekt att smaksätta såser/rätter med svamp och eller tomat m m. OCH är gott att dricka som sherry ungefär.)
 
-torskpastej - Ej medlem längre2011-07-21 23:39
Antal inlägg: 479

Inte ska man hälla skitvin i maten, då blir det skitmat.

 
mjf2011-07-21 23:55
Antal inlägg: 1094

Å inte ska man ha sött vin i huvudrätten - utan det vanliga vinet - helst ett du bara har, inte det du serverar som findryck till maten.
 
Lolle-2011-08-09 18:48
Antal inlägg: 100

jag vet bara att det är otroligt gott när mamma lagar det ;)
 
SkySpy_2011-08-09 21:21
Antal inlägg: 4418

Vad du än gör så köp inte den som finns i affären, den alkoholfria. Smakar inte bra i jämförelse men ett riktigt vin.
 
promenad - Ej medlem längre2011-08-09 21:45
Antal inlägg: 3995

öl är oxå gott i sås!

franskt vin bör bojkottas (minns 90talet)
 
Träsmak2011-08-09 21:47
Antal inlägg: 882

Rödvin te matlagning ska helst vara kraftigt o smakrikt. Ta gärna i en liten skvätt portvin oxå för lite extra jävlar anamma.
 
segaråttor - Ej medlem längre2011-08-09 22:09
Antal inlägg: 88

Ett bra ställe att gå till är systemet. Tala om vad du ska laga så får du utmärkta tips på vin som passar i maten och samma som du kan bjuda på. Du får olika prisklasser..bara att välja. Den servicen finns i Helsingborg i alla fall.
 
bujum2011-08-09 22:26
Antal inlägg: 1750

mjf!- varför inte sött vin i huvudrätten? inga mängder förstås, men en skvätt harveys bristol cream /(sherry) i såsen gör susen!
 
Visar sida: 1 2
Inloggning
Logga in
Betapet är gratis!
Vill du bli medlem?