Spelrum
Giraffen21
Krokodilen0
Elefanten0
Musen
Böjningslistan
0
Grisen
Böjningslistan
33
Inloggade54
Mobilspel
Pågående19 287

Forumkategorier

Användare Inlägg  
Tvålis - Ej medlem längre2011-08-07 09:36
Antal inlägg: 4429

Kalljästa bröd.
Inspirerad av två fantastiska tjejer som kalljäste frukostbrödet på scoutlägret så vill jag också börja baka kalljästa bröd. Problemet är att jag inte vet hur. Några tips?
 
Kuppchocken2011-08-07 09:40
Antal inlägg: 110

Om du googlar får du massor av recept.
 
promenad - Ej medlem längre2011-08-07 09:40
Antal inlägg: 3995

Ibland låter jag deg stå i kylen, (tex när jag gömt handla tillräckligt med mjöl)
sen är det bara att blanda i resten av mjölet och baka igång igen.
 
crazye2011-08-07 10:07
Antal inlägg: 16

finns många bröd som man kan förbereda degen till på kvällen och på morgonen sätter man det i ugnen och får nybakat bröd till frukost :o) vardagslyx! :o)
 
Tess 082011-08-07 11:48
Antal inlägg: 18003

Det är hur enkelt som helst. Blanda ihop allt på kvällen, ställ i kylen och grädda dagen efter :)

Här är ett superenkelt recept:
Kalljäst vallmobröd
7g jäst (ca 3 ärtstora kulor)
3dl kallt vatten
1,5 tsk salt
½ dl vetekli
6,5 dl vetemjöl special
1msk rapsolja
2-3msk vallmofrön

Dag1:
Lös jästen i vattnet och arbeta in salt, mjöl och vetekli. Häll olja och vallmofrön i en avlångbrödform och gnid in botten och kanter med blandningen. Skrapa ut degen mitt i formen och flytta runt den lite så att degen får olja på alla kanter. Täck formen med plastfolie och låt jäsa i kylskåpet över natten.
Dag 2:
Ta formen ur kylen. Stt ugnen på högsta värme. Stoppa in brödet när ugnen blivit varm och sänk temperaturen tull 200*. Grädda i 35 minuter.Tag ur brödet ur ugnen och låt kallna något innan du skär upp det.

Jag gör degen i en bunke och använder en plastgaffel modell större. Ingen maskin eller nåt, men det går säkert om man gillar att diska :)
 
Sigrids mor2011-08-07 16:10
Antal inlägg: 858

www.matklubben.se/re...72 745.html

Det här brukar jag göra - gotteligott och funkar utmärkt att spara också.
 
Sussola2011-08-07 16:23
Antal inlägg: 383

Man kan nog egentligen kalljäsa alla bröd, bara man ser till att kylen är tillräckligt kall (bästa temp omkring 2 grader), annars så kan det jäsa för mkt..glutenet suger upp för mkt vatten, degen blir "flytande" och ja den förstörs, det händer dock inte över en natt utan mer vanlig om man jäser 24-48 timmar vid för hög temperatur.

Det man kan göra är att endera direkt slå upp forma bröden och låta de jäsa i kyl och på morgonen lägga in dem i ugnen direkt, eller så kan man låta degen jäsa i en bunke och sedan på morgonen forma bröden och låta dem jäsa..., det är hur som, enklare att snitta och göra ett bröd fint om man har det kallt...då kan man även han en lösare deg :)
 
sanlin2011-08-10 20:14
Antal inlägg: 1462

Tess 08: Har bakat ditt bröd idag/igår :) Blev jättegott! Lär ta fort slut bara...får göra fler nästa gång, måste bara ut o köpa fler formar :)
 
promenad - Ej medlem längre2011-08-10 20:17
Antal inlägg: 3995

råkade baka med för mkt salt idag!
Fick slänga allt
 
sanlin2011-08-10 20:46
Antal inlägg: 1462

aj då :(
 
Tvålis - Ej medlem längre2011-08-10 21:32
Antal inlägg: 4429

Då kan jag dela med mig av det jag hittade på nätet. Töserna har aldrig ätit så mycket frukost: varihelsickearmingra...ul lar.html

Ska testa Tess recept!
 
Tess 082011-08-10 22:06
Antal inlägg: 18003

Det där lät gott, Tvålis. Ska testa någon gång!
 
magstj2011-08-10 22:30
Antal inlägg: 1

Skaffa boken "enklare bröd" av Martin Johansson. Den är helt enastående, jag lovar.
 
kefflon2011-08-10 22:45
Antal inlägg: 7

källarfranska är gött
 
Tvålis - Ej medlem längre2011-08-13 22:20
Antal inlägg: 4429

arrrrgh, har glömt sätta degen till morgonens bullar... Orka göra det nu? Hinner det ens jäsa klart?
 
OneW2011-08-14 00:37
Antal inlägg: 1207

www.ica.se/Recept/ka...ar -422355/
 
Tess 082011-08-14 00:59
Antal inlägg: 18003

Tvålis- Ja, du kan nog sätta degen trots att klockan passerat 22... jag är inte så noga utan gör degen innan jag lägger mig sen får den fasen jäsa till det är morgon!
 
Inloggning
Logga in
Betapet är gratis!
Vill du bli medlem?