Spelrum
Giraffen28
Krokodilen0
Elefanten0
Musen
Böjningslistan
0
Grisen
Böjningslistan
15
Inloggade43
Mobilspel
Pågående19 323

Forumkategorier

Användare Inlägg  
MissTuss2007-10-28 13:02
Antal inlägg: 149

Tårtdekorationer
Är det någon som kan hjälpa mig..?
Har en fundering på att göra en tårta med gelé-täcke på till min svärmors födelsedag.. Har hört att det inte funkar med alla frukter/bär.. då gelatinet i gelén inte stelnar.. nån som vet vilka frukter/bär det inte funkar med?
 
MormorAstrid2007-10-28 13:25
Antal inlägg: 10

ananas om den är färsk.Det funkar inte
 
femtio - Ej medlem längre2007-10-28 13:41
Antal inlägg: 541

kiwi
 
MissTuss2007-10-28 16:48
Antal inlägg: 149

funkar apelsin då tror ni?
 
mamman - Ej medlem längre2007-10-28 22:38
Antal inlägg: 6379

Ja, det tror jag...
mandariner (på burk?) brukar ju vara på en sån tårta om man köper den...
 
SheDeVille2007-10-28 23:03
Antal inlägg: 2243

Jag har aldrig hört att vissa frukter inte fungerar - förutom färsk ananas som innehåller ett enzym som heter bromelein - att ha under ett gjutgele-täcke. Det viktigaste är ju att man låter ytan på frukterna vara någorlunda torr genom att låta konserverad frukt rinna av ordentligt på ett t ex hushållspapper:Det har nog mer att göra med vilken gjutgelé, recept på gele att göra.

Det enzym som finns i ananas gör dock att det går utmärkt att använda ananas i vissa kötträtter eftersom det "mörar" köttet genom att det bryter ned vissa proteiner. Så vill man vara säker på att få en mör köttgryta - ha i lite färsk ananas!
 
SheDeVille2007-10-28 23:24
Antal inlägg: 2243

Tänkte jag skulle se om jag hittade nåt på nätet om detta och det gjorde jag. Det finns faktiskt ett experiment från Umeå Universitet som handlar om att gelatin inte stelnar om man använder färsk ananas. Ser man lite längre ned på den sidan så verkar det vara så att grön kiwi, papaya och fikon kan vara lite vanskligt att använda tillsammans med gelatin - om man vill få gelatinet att stelna.

Postar länken till ovan nämnda experiment school.chem.umu.se/E...im ent/P186
 
nicke_bagare2007-10-29 10:39
Antal inlägg: 324

enligt mina erfarenheter inom yrket så tror jag nog man kan andvända vilken frukt som helst.
bara man gör rätt blandning på gelesyra å gelatin.
men jag tror dom flesta bagerierna nu för tiden har en gelesprut maskin där man häller i nåt som heter jellyfix å värmer upp det jätte varmt å sen bara sprutar över tårtorna
 
bagerimarie2007-10-30 22:39
Antal inlägg: 91

Håller fullständigt med föregående talare!
 
efrezina2007-10-30 22:48
Antal inlägg: 541

har dock aldri sett geletårta me ananas, hur gör man gelén? nåt recept nån?
 
Mimikryp2007-10-31 06:48
Antal inlägg: 9057

Jag har både sett och ätit geletårta med ananas, men då har den med största sannolikhet varit konserverad.
 
MissTuss2007-10-31 12:48
Antal inlägg: 149

tack för alla tips =) gjorde tårtan igår, det funkade utmärkt med apelsin.. kom på den briljanta idén att läsa på gelatin-förpackningen.. färsk ananas, kiwi, papaya, fikon och ingefära är de frukter som inte funkar när man ska ha med gelatin att göra.

stäng gärna den här tråden.
 
Inloggning
Logga in
Betapet är gratis!
Vill du bli medlem?