Spelrum
Giraffen23
Krokodilen0
Elefanten0
Musen
Böjningslistan
0
Grisen
Böjningslistan
29
Inloggade52
Mobilspel
Pågående21 371

Forumkategorier

Användare Inlägg  
xxEyexx - Ej medlem längre2013-11-05 10:48
Antal inlägg: 60

ADHD,Autism och liknande!?
Hej!
Jag undrar om ni här på betapet har några åsikter eller erfarenhet och kännedom om det här med hur säkert dessa Diagnoser som ADHD eller Autism. och liknande verkligen bedöms av läkare i sammarbete med då psykologer som också ska vara nog belästa om en persons speciella sjukdomsbetingade egenskaper eller uttryck, både fysiskt och psykiskt. Där då en fastställd diagnos vidare ställs utifrån vad då en läkare i sammarbete med psykolog anser måste vara just denna diagnos!??

Jag personligen tycker mig ha uppfattat att det finns personer som väldigt lätt får en diagnos som t.ex. ADHD!?? Fast det inte alls handlar om ADHD för personen ifråga??
Jag uppfattar det många ggr. som att det verkar vara lättast att sätta en diagnos som just ADHD för många ungdomar idag.. ?? Och det känns verkligen inte okej!!??
Jag anser att om en person får en diagnos som t.ex. ADHD idag? Och som inte ens har det? så blir mkt. för denne person försvårat i form av jobbsök m.m. personen ifråga blir lättare åsidosatt som en person som inte går att placera på vilka jobb som helst i många fall för t.ex. vissa företag!!?

Och det är de som känns fruktansvärt att sånt pågår och sådana diagnoser faktiskt verkar ställas bland läkare med psykologer.. Där då produkten av det hela ger en änmer besvärlig livssituation för de feldiagnostiserade personer från såkallade kunniga läkare ??
 
Sote2013-11-05 10:56
Antal inlägg: 3557

Vad grundar du din uppfattning på? Egna erfarenheter, studier, forskning eller bara lite allmänt sådär?
 
Mollee2 - Ej medlem längre2013-11-05 11:01
Antal inlägg: 6950

Jag tror att man många gånger kräver en diagnos för att barnet skall kunna få rätt stöd och hjälp utefter dennes enskilda behov. Jag tänker mig att om diagnosen leder till att barnet får hjälp att hantera vissa situationer i sin vardag, så är det något positivt.

Jag tror inte att medicinering alltid är det bästa alternativet. Men med en diagnos kan man även få tillgång till stöd såsom exempelvis specialpedagoger, arbetsterapeut och andra resurser som kan underlätta.

Egentligen kan jag tycka att man borde satsa mer pengar på att se till så att ALLA barn med särskilda behov, med eller utan en ställd diagnos, får den hjälp och det stöd de behöver för att klara av sin skolgång.

Sen, det är faktiskt väldigt svårt att få en diagnos i många landsting, i alla fall som vuxen. Vissa landsting gör inte ens utredningar, p.g.a att psykiatrin är belastad. Jag har nära vänner som stått i kö i många månader, eller vars problematik inte är så omfattande att de inte ens kommer in i systemet.

 
mönjelilja - Ej medlem längre2013-11-05 11:05
Antal inlägg: 3613

Läkare har behörighet att ställa diagnoserna. Ofta är det psykiatriker som ställer diagnosen. Ibland sker det efter teamarbete med t.ex. psykolog. Kvaliteten och omfattningen på utredningarna lär skifta utifrån de förutsättningar/ambitione r/förmågor som finns på arbetsplatsen ifråga. Man har olika rutiner för utredningar i olika delar av landet och yrkeskonstellation varierar också. För barn kan det krävas läkare, psykolog, logoped, arbetsterapeut och sjukgymnast i samma team.

För vuxna är läget annorlunda. För att diagnosen ska kunna ställas på vuxna måste man inhämta uppgifter om hur personen var som barn. Om ingen finns som kan svara på frågor om barndomen så blir det vanskligare att ställa en diagnos om man bara har personens egen berättelse att utgå ifrån.
 
mönjelilja - Ej medlem längre2013-11-05 11:06
Antal inlägg: 3613

För övrigt ska, alla barn enligt skollagen, få undervisning utifrån sina förutsättningar oavsett om diagnos finns eller inte.
 
mönjelilja - Ej medlem längre2013-11-05 11:07
Antal inlägg: 3613

Konstig kommatering ovan. Ursäkta.
 
Mollee2 - Ej medlem längre2013-11-05 11:09
Antal inlägg: 6950

mönjelilja. Jo, jag vet! Men så ser det kanske inte alltid ut i verkligheten.
 
mönjelilja - Ej medlem längre2013-11-05 11:13
Antal inlägg: 3613

Ja, tyvärr är det så, Mollee2. Sedan när diagnosen är ställd, så lyssnar skolorna godtyckligt på vilka åtgärder/hjälpmedel som föreslås. Om kommunen inte vore huvudman för skolan kanske problemet vore lättare att åtgärda. Skolan borde vara statlig, och alla barn ges samma förutsättningar oavsett vilken skola i landet som de råkar gå på.
 
Mollee2 - Ej medlem längre2013-11-05 11:18
Antal inlägg: 6950

Kunde inte hålla med mer.
 
xxEyexx - Ej medlem längre2013-11-05 11:33
Antal inlägg: 60

Sote? Har träffat på personer som fått diagnosen ADHD, och väldigt snabbt också??? Det får mig att direkt känna att dessa psykologer med läkare med dess makt att faktiskt få ställa sådana diagnoser,helt enkelt inte orkat gå in djupare på personens egentliga problematik.. och bara för att visa sig duktiga på sitt område eller vad man nu vill kalla det.. !!?? Vilket inte jag personligen kan kalla för duktiga!!?? Personen/personer har väldigt snabbt fått diagnosen ADHD, som då ska grunda sig på att personen har oförmåga att befinna sig i vissa situationer.. eller oförmåga att lyssna m.m. Men som inte alls stämmer med hur personen faktiskt funkar??? Då jag personligen upptäckt att personen/personerna ifråga visst klarar presis vilka vanliga vardagliga situationer som helst på ett tillfredställande sätt, och som inte alls uppfattas som en person som då fått den tydligen lätt ställda diagnosen idag..(ADHD..) Det är som att läkare och psykologer många ggr. vill sätta en diagnos ,speciellt så som ADHD? för då har de gjort sitt jobb.. så de slipper fördjupa sig alltför mkt.. För i dessa besparingstider, så blir det för dyrt att ta tag i och utreda en persons livssituation,som faktiskt kan ha gett en person vissa fysiska eller psykiska problem, som inte alls ska kallas för nåt som ADHD!!??
 
Bob1002013-11-05 11:33
Antal inlägg: 854

Åsikten är den att diagnosen ADHD ibland blir ett sätt för vården att låta en person pröva ADHD-medicin som Concerta eller Ritalin. Kunskapen bland behandlare kan vara lite si och så men verktyg för diagnossättning finns och utvecklas hela tiden. Läkare kan ha klinisk erfarenhet men ofta inte vana att närmare skärskåda diagnoskriterier. Till detta behövs en psykolog. Utvecklingspsykologin blir extra viktig då en diagnos inom autismspektrum (Autism, Asperger eller Genomgripande störning i utvecklingen) övervägs. Många som får diagnosen uppvisar ett lidande som behöver behandlas. Tyvärr tror jag att många med personlighetsstörning kan få diagnosen ADHD för att svårigheterna samvarierar med svårigheterna som personer med "verklig" ADHD uppvisar. Att det då handlar om ångest eller polariserade känslor eller en kombination.

Något som vi verkligen glömt bort idag är att det i många fall är beteendet som ska behandlas först. Här verkar inte resurser eller vilja finnas imo.

Du måste inte berätta för för någon om din ADHD.
Läkare och psykologer krigar konspirerar sällan.
Diagnos är något som gäller för stunden och kan omprövas.
 
Mollee2 - Ej medlem längre2013-11-05 11:35
Antal inlägg: 6950

Bra skrivet Bob100.
 
Bob1002013-11-05 11:38
Antal inlägg: 854

Krigar tillsammans mot ADHD... :)
 
Bob1002013-11-05 11:39
Antal inlägg: 854

Tack, Mollee! Uppmuntra min seriösa sida, bara! Har brottats med frågeställningarna i tråden ett par år nu...
 
Mollee2 - Ej medlem längre2013-11-05 11:39
Antal inlägg: 6950

Jag tror att en del gynnas av diagnosen och andra inte. Jag gynnades av min diagnos, men samtidigt så har jag stött på problem på grund av den också.

.
 
Mollee2 - Ej medlem längre2013-11-05 11:41
Antal inlägg: 6950

Håller med om att medicinering inte alltid är rätt väg att gå
 
Mollee2 - Ej medlem längre2013-11-05 11:47
Antal inlägg: 6950

Jobbar du som psykolog/psykiatriker Bob100? Du verkar vara skillad.
 
mönjelilja - Ej medlem längre2013-11-05 11:57
Antal inlägg: 3613

Ibland går diagnoser i varandra. Tror att diagnosen borderline ställs ibland när diagnosen egentligen "borde" vara ADHD. Tyvärr är många journalsystem utformade så att diagnoskod måste sättas för att ersättning ska utbetalas. Det går att skriva t.ex. "förmodad diagnos kan inte fastställas" eller liknande om man vill undvika att sätta etikett i onödan, men det råder en slags "diagnossjuka" hos vissa utövar inom vården. Man vill gärna sätta en diagnos för att det då enklare går att motivera varför man prövar viss behandling. Där tror jag att psykolog är till bra hjälp för läkaren eftersom psykologen i allmänhet vrider och vänder på problemet och inte gärna sätter etiketter på folk utan ofta beskriver hur personen fungerar och vilka situationer som kan framkalla olika beteenden.
 
Mollee2 - Ej medlem längre2013-11-05 12:01
Antal inlägg: 6950

Även mönjelilja verkar ju insatt. Det är intressant att läsa era rader. *nickar medhållande*
 
brava2013-11-05 12:56
Antal inlägg: 1636

Jag tycker att det är positivt att debatten hålls levande. Det handlar ju faktiskt om människor som på olika sätt och mer eller mindre avviker så mycket i sitt beteende och sina reaktioner att det märks. Oavsett orsaken eller eventuella diagnoser så blir dessa personer väldigt ofta mobbade.

Jag har själv nära erfarenhet av allt detta inom familjen.

Jag tycker att diagnostiserandet här i Uppsala m a p ADHD och AS har skötts på ett exemplariskt sätt. Mycket seriösa utredningar och många olika yrkesgrupper inblandade.

Grundproblemet, som jag ser det, är omgivningens oförmåga att hantera människor som är lite "udda". Jag tror att diagnostiserandet på sikt kommer att minska i och med att toleransen och öppenheten för att vi ÄR olika ökar.
 
Visar sida: 1 2 3 4 5 6
Inloggning
Logga in
Betapet är gratis!
Vill du bli medlem?